Nasza owsianka

owsianka, przepis, droga do równowagi, Ola i Bartek Szymczak

Oparta na zaleceniach Ajurwedy

Dlaczego owsianka:

Owsianka jest ciepłym daniem które rozgrzewa i podnosi poziom energii z rana. Pomaga rozniecić ogień trawienny i pobudzić metabolizm. Owsianka podnosi absorpcję wody oraz pomaga wytworzyć błonę ochronną w jelitach. Działa kojąco na układ nerwowy. Polecana zwłaszcza w chłodne dni.

Dla wszystkich typów ciała i umysłu (dosz):

Owsianka jest generalnie uważana za tridoszową, co oznacza, że jest korzystna dla Vata, Pitta i Kapha, zwłaszcza gdy jest odpowiednio przygotowana i doprawiona.

  • Dla Vata: Najlepiej tylko na jednym rodzaju płatków. Zaleca się gotowanie owsianki na mleku (krowim lub roślinnym) z dodatkiem, cynamonu, kardamonu, imbiru i orzechów. Można dodać słodkie owoce, takie jak daktyle lub figi. Na koniec można dodać łyżkę masła klarowanego
  • Dla Pitta: Na jednym lub kilku rodzajach płatków. Owsiankę można gotować na wodzie lub mleku z dodatkiem chłodzących przypraw, takich jak kardamon lub nasiona kolendry. Unikać rozgrzewających przypraw (kurkuma, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, gwiazdka anyżu). Można dodać jabłka, gruszki lub jagody.
  • Dla Kapha: Najlepiej użyć mix trzech rodzajów płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych, żytnich, etc. Zaleca się gotowanie owsianki na wodzie z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak kurkuma, imbir, cynamon i goździki. Unikać mleka. Można dodać jabłko, gruszkę lub jagody.

Przygotuj składniki: (na dwie osoby)

  • Płatki owsiane zwykłe lub górskie (nie błyskawiczne) 100gr
  • Świeżo zagotowana woda 400ml 
  • Duże jabłko lub gruszka pokrojone w kostkę
  • Orzechy: garść, najlepiej migdały blanszowane, mogą być orzechy nerkowca, brazylijskie, włoskie, laskowe. Pokrojone lub w całości
  • Owoce suszone, słodkie:
    • Garść żurawiny, (albo rodzynek, śliwek, 5 moreli suszonych, 4 daktyle, 3 figi)
  • Nasiona:
    • dla kobiet:

od nowiu do pełni

lub faza folikularna 1-14 dzień okresu

od pełni do nowiu

lub faza lutealna 15-28 dzień okresu

  • łyżka pestek dyni
  • łyżka siemienia lnianego (najlepiej świeżo zmielonego albo całe ziarenka)
  • łyżka sezamu
  • łyżka słonecznika
    • dla mężczyzn powyższe w dowolnej kombinacji
    • Dla osób z podniesionym ogniem wewnętrznym /Pittą (np. gdy pojawia się zgaga) 
      • 2 łyżki płatków kokosowych
    • łyżeczka czarnuszki wg preferencji.
  • Latem: owoce drobno pestkowe jak truskawki, maliny, jagody, borówki, poziomki, etc.
  • Przyprawy zamiennie:
    • Cynamon cejloński,
    • lub rozgrzewająco: kurkuma/ goździki/ imbir/ gałka muszkatołowa/ gwiazdka anyż,
    • lub wychładzająco: nasiona kolendry 1 łyżeczka/ kardamon 3 nasiona lub ½ łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać trochę garnek. Wsypać płatki i prażyć chwilę aż poczujesz ładny zapach prażonych płatków (ok minuty)
  2. Wlać wrzącą wodę
  3. Dorzucić jabłko, orzechy, owoce, nasiona. Dodać przyprawy.
  4. Zamieszać dokładnie
  5. Gotować na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem ok 12 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania.
  6. Owsianka będzie gotowa gdy na dnie nie zbiera się woda.
  7. Nałożyć do miski. Vata może dodać łyżeczkę masła.
  8. W sezonie letnim dodać owoce drobno pestkowe.

Na zdrowie i smacznego

Jak przygotować własne klarowane masło?

Przepis na naszej stronie

Cart
  • Your cart is empty Browse Shop