Oparta na zaleceniach Ajurwedy
Dlaczego owsianka:
Owsianka jest ciepłym daniem które rozgrzewa i podnosi poziom energii z rana. Pomaga rozniecić ogień trawienny i pobudzić metabolizm. Owsianka podnosi absorpcję wody oraz pomaga wytworzyć błonę ochronną w jelitach. Działa kojąco na układ nerwowy. Polecana zwłaszcza w chłodne dni.
Dla wszystkich typów ciała i umysłu (dosz):
Owsianka jest generalnie uważana za tridoszową, co oznacza, że jest korzystna dla Vata, Pitta i Kapha, zwłaszcza gdy jest odpowiednio przygotowana i doprawiona.
- Dla Vata: Najlepiej tylko na jednym rodzaju płatków. Zaleca się gotowanie owsianki na mleku (krowim lub roślinnym) z dodatkiem, cynamonu, kardamonu, imbiru i orzechów. Można dodać słodkie owoce, takie jak daktyle lub figi. Na koniec można dodać łyżkę masła klarowanego
- Dla Pitta: Na jednym lub kilku rodzajach płatków. Owsiankę można gotować na wodzie lub mleku z dodatkiem chłodzących przypraw, takich jak kardamon lub nasiona kolendry. Unikać rozgrzewających przypraw (kurkuma, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, gwiazdka anyżu). Można dodać jabłka, gruszki lub jagody.
- Dla Kapha: Najlepiej użyć mix trzech rodzajów płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych, żytnich, etc. Zaleca się gotowanie owsianki na wodzie z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak kurkuma, imbir, cynamon i goździki. Unikać mleka. Można dodać jabłko, gruszkę lub jagody.
Przygotuj składniki: (na dwie osoby)
- Płatki owsiane zwykłe lub górskie (nie błyskawiczne) 100gr
- Świeżo zagotowana woda 400ml
- Duże jabłko lub gruszka pokrojone w kostkę
- Orzechy: garść, najlepiej migdały blanszowane, mogą być orzechy nerkowca, brazylijskie, włoskie, laskowe. Pokrojone lub w całości
- Owoce suszone, słodkie:
- Garść żurawiny, (albo rodzynek, śliwek, 5 moreli suszonych, 4 daktyle, 3 figi)
- Nasiona:
- dla kobiet:
od nowiu do pełni lub faza folikularna 1-14 dzień okresu |
od pełni do nowiu lub faza lutealna 15-28 dzień okresu |
|
|
-
- dla mężczyzn powyższe w dowolnej kombinacji
- Dla osób z podniesionym ogniem wewnętrznym /Pittą (np. gdy pojawia się zgaga)
- 2 łyżki płatków kokosowych
- łyżeczka czarnuszki wg preferencji.
- Latem: owoce drobno pestkowe jak truskawki, maliny, jagody, borówki, poziomki, etc.
- Przyprawy zamiennie:
- Cynamon cejloński,
- lub rozgrzewająco: kurkuma/ goździki/ imbir/ gałka muszkatołowa/ gwiazdka anyż,
- lub wychładzająco: nasiona kolendry 1 łyżeczka/ kardamon 3 nasiona lub ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać trochę garnek. Wsypać płatki i prażyć chwilę aż poczujesz ładny zapach prażonych płatków (ok minuty)
- Wlać wrzącą wodę
- Dorzucić jabłko, orzechy, owoce, nasiona. Dodać przyprawy.
- Zamieszać dokładnie
- Gotować na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem ok 12 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania.
- Owsianka będzie gotowa gdy na dnie nie zbiera się woda.
- Nałożyć do miski. Vata może dodać łyżeczkę masła.
- W sezonie letnim dodać owoce drobno pestkowe.
Na zdrowie i smacznego